Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
68 lei
7 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate). La femei, este indicat ca recoltarea să se efectueze în faza foliculară a ciclului menstrual.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate, lipemice sau cu particule în suspensie).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare. Daca nu se lucrează imediat, serul trebuie stocat.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 30 de zile la -20 °C. Este preferabil ca proba să se lucreze din ser proaspăt și trebuie evitată decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
ELISA
Vârstă
Femei (ng/mL)
Bărbați (ng/mL)
5 - 30 zile
0 - 16,8
0 - 16,8
31 - 60 zile
1,9 - 9,8
1,9 - 9,8
61 - 90 zile
0,1 - 4,0
0,1 - 4,0
3 luni - 14 ani
0,07 - 1,7
0,07 - 1,7
Adulți
fază foliculară
faza ovulatorie
faza luteală
post administrare ACTH
0,1 - 0,8
0,3 - 1,4
0,6 - 2,3
< 3,2
-
-
-
< 3,2
Seruri intens hemolizate, lipemice.
Glandele suprarenale, ovarele, testiculele și placenta produc 17-hidroxiprogesteron. Prin hidroxilarea acestuia în pozițiile 11 și 21 se sintetizează cortizolul.
Deficiența ereditară a hidroxilazelor 11 sau 21 determină scăderea producției de cortizol. Printr-un mecanism de feedback, pentru reglarea concentrației de cortizol, va crește productia de ACTH, care va stimula în continuare producția de 17-hidroxiprogesteron, dar și de hormoni androgeni.
Sindromul adrenogenital sau hiperplazia adrenală congenitală se caracterizează prin sinteza anormală a cortizolului și creșterea producției hormonilor androgeni. Cel mai frecvent, afecțiunea apare datorită deficitului ereditar de 21-hidroxilază.
Manifestările sale cuprinde:
semne de virilizare la nou-născuții de sex feminin (hermafroditism);
pubertate precoce;
frecvent, se asociază cu deficit de aldosteron;
forma cu debut tardiv se manifestă în perioada peripubertară cu tulburări menstruale și hirsutism. În aceste cazuri, dozarea de 17-OH progesteron arată niveluri normale sau doar ușor crescute. Trebuie efectuat un test de stimulare cu ACTH. La o oră de la administrarea ACTH-ului, se va obține o creștere de peste 10 ng/ml.
Dozarea de 17-OH progesteron este recomandată în:
evaluarea infertilității;
evaluarea hirsutismului;
evaluarea anumitor tumori cu activitate endocrină ale ovarelor sau ale glandelor suprarenale;