Antigen de suprafață al virusului hepatitei B (Antigen HBs)
Markeri virali
Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
58 lei
3 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate, contaminate bacterian sau expuse la temperaturi ridicate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
După ce este separat, serul este stabil 7 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Se va evita decongelarea/recongelarea.
Refrigerat
Chemiluminiscență/ ELISA/ Imunocromatografie
Hepatita virală cu virus B este cea mai frecventă cauză de hepatită virală acută și cronică, fiind determinată de un virus ADN circular, parțial dublu-catenar, ce aparține genului Orthohepadnavirus (familiei Hepadnaviridae).
Transmiterea virusului B se realizează prin contactul direct cu sânge sau alte lichide ale corpului și prin diverse manevre:
injecții;
transfuzii de sânge;
răni deschise;
contact sexual;
transmitere verticală (de la mamă la făt), la aproximativ 20% dintre femeile însărcinate, purtătoare de Ag HBs sau aproximativ 60% dintre cele care dobândesc infecția cu virus B în timpul sarcinii. Se recomandă determinarea incărcăturii virale (viremia B sau ADN HBV) la femeile însărcinate, aproape de termen, pentru aprecierea gradului de infectivitate.
Ag HBs poate fi detectat în serul pacienților cu câteva săptămâni înainte de debutul bolii (sau de apariție a icterului).
Antigenul Hbs este markerul imunologic specific pentru infecția virală cu virus B, iar evoluția ar putea lua mai multe forme:
anicterică (forma subclinică);
hepatită icterică;
hepatită fulminantă;
hepatită cronică;
persistentă.
Vindecarea bolii se produce în aproximativ 90-95% din cazuri, prin eliminarea Ag HBs și apariția Ac anti-HBs. Persistența antigenului pentru mai mult de 6 luni este echivalentă cu cronicizarea bolii, care se întâmplă în 5-10% din cazuri. Aproximativ o treime dintre pacienții cu hepatită cronică B pot dezvolta ciroză hepatică sau chiar carcinom hepatocelular.