www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Creatinkinază (CK)
Biochimie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
18 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă). Înainte de recoltare pacientul nu va efectua exerciții fizice.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare.
Serul este stabil 2 zile la temperatura camerei, 7 zile la 2-8 °C sau 1 lună la -20 °C.
Refrigerat
Spectrofotometrie
  • Femei: 30 - 135 U/L;
  • Bărbați: 55 - 170 U/L.
  • Seruri hemolizate;
  • Creșterea valorii creatinkinazei poate fi determinată de eforturile fizice intense, travaliu sau injecțiile intramusculare;
  • Administrarea unor medicamente poate determina modificarea nivelului creatinkinazei. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.


Creatinkinaza (CK) sau creatinfosfokinaza (CPK) este o enzimă prezentă în concentrații crescute în miocard (fracțiunea CK-MB), în mușchii scheletici (fracțiunea CK-MM) și în concentrații mici la nivelul creierului (fracțiunea CK-BB).

În condiții normale, valoarea CK este dată în mare parte de izoenzima CK-MM. Nivelul foarte ridicat al creatinkinazei (CK) indică de obicei o leziune la nivelul cordului, a țesutului nervos sau a țesutului muscular.

Creșterea CK este asociată cu infarctul miocardic. Totuși, determinarea fracțiunii CK-MB permite o apreciere mai bună a afectării miocardice decât CK total. Există cazuri cu CK total normal și CK-MB crescut. Creșterea CK poate fi detectată în primele 4-6 ore de la apariția simptomelor.

Variații ale valorilor: 

Creșterea nivelului de CK apare în:
  • cazurile de miocardită severă;
  • intervenții chirurgicale pe cord deschis: înlocuire de valve cardiace, corectarea unor deficiențe congenitale, bypass coronarian.
Valorile crescute ale CK apar și în caz de: traumatisme musculare, distrofie musculară Duchenne, dermatomiozită, polimiozită, rabdomioliză, sindrom Reye, hipertermie malignă, ischemie, convulsii.

Scăderea nivelului de CK apare în:
  • cazuri de reducere a masei musculare;
  • tumori metastatice; 
  • colagenoze;
  • boala hepatică alcoolică.
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului