Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
40 lei
7 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene care nu au coagulat la 37 °C).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
Tubul pregătit pentru recoltare este ținut la 37 °C, iar imediat după recoltare, se va menține tot la 37 °C până se produce coagularea, după care se realizează centrifugarea probei, iar serul rezultat este păstrat la 4 °C.
După ce este separat, serul este stabil timp îndelungat la -20 °C .
A se evita congelarea/decongelarea.
Refrigerat
Precipitare la rece
Femei: absente
Bărbați: absente
Seruri intens hemolizate.
Crioglobulinele sunt proteine sau complexe de proteine ce devin insolubile la temperaturi mici. Reacția este reversibilă, astfel încât ele se solubilizează din nou prin creșterea temperaturii la 37 °C.
Crioglubulinele se pot regăsi în cantități mici în serul persoanelor sănătoase, dar cel mai des, acestea sunt asociate cu o varietate de boli și condiții patologice. Prezența unor cantități de crioglobuline în sânge poate provoca simptome cum ar fi:
echimoze;
erupții cutanate;
dureri articulare;
slăbiciune;
fenomenul Raynaud: durere, paloare, amorțeală, furnicături și degete reci la mâini și la picioare.
Tipuri de crioglobulinemie:
tipul I: crioglobuline alcătuite dintr-un singur fel de imunoglobulină (IgG sau IgM), omogenă, monoclonală. Acest tip apare în diverse boli limfoproliferative: boala Waldenström, mielom multiplu, leucemie limfatică cronică, leucemie cu celule păroase, limfom angioimunoblastic;
tipul II:crioglobuline mixte, alcătuite dintr-un component monoclonal (de obicei IgM) și o componentă policlonală IgG. Acest tip se întâlnește în diferite afecțiuni hepatice (cel mai adesea, hepatita C), boli limfoproliferative, în afecțiuni autoimune precum sclerodermie, lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă, sindrom Sjögren.
tipul III: crioglobuline mixte, alcătuite din două sau mai multe componente policlonale. Acest tip de crioglobulinemie este observat adesea la pacienții cu boli autoimune.