www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Examen materii fecale - Antigen Campylobacter jejunii în materii fecale
Microbiologie

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
90 lei
2 zile
Materii fecale congelate
Coprorecoltor fără mediu de transport
Fecale
Refrigerat
Imunocromatografie
  • Femei: nedetectat;
  • Bărbați: nedetectat.


Genul Campylobacter cuprinde bacili Gram-negativi, mici, nesporulați, cu formă curbată sau precum litera S, care se dezvoltă în condiții atmosferice de 5-10% oxigen, fiind considerați microaerofili.

Aceste bacterii sunt larg răspândite în mediul natural, fiind prezente în intestinul a numeroase specii de mamifere (porci, vaci, capre, oi, câini, pisici, rozătoare) și păsări (pui, curcani), precum și în apa contaminată cu materii fecale. Campylobacter fetus poate apărea, de asemenea, în tractul genital al acestor animale, placenta și conținutul gastric al avortonilor.

În numeroase țări dezvoltate, infecția cu Campylobacter jejuni este una dintre principalele cauze ale bolilor diareice bacteriene și apare în general vara, fiind rezultatul ingestiei alimentelor nepreparate corespunzător.

Cazurile severe de enterită cu Campylobacter jejuni au fost datorate laptelui nepasteurizat și unor defecțiuni în sistemul de canalizare. Carnea insuficient preparată termic, în special cea de pui, a fost de asemenea asociată cu infecția.

Mecanismul de transmitere al infecției la oameni nu este pe deplin elucidat, iar manifestările clinice în enteritele determinate de Campylobacter jejuni nu se deosebesc de cele cauzate de alți agenți etiologici ai bolii diareice acute, precum Salmonella și Shigella.

Simptomele infecției cu Campylobacter debutează după o perioadă de incubație de până la o săptămână. Campylobacter jejuni invadează și distruge celulele epiteliale, iar principalele organe afectate sunt două segmente ale intestinului subțire, jejunul și ileonul, însă infecția se poate extinde la colon și rect.

În cazuri grave, infecția poate produce enterită difuză, hemoragică, edematoasă și exudativă. Infiltratul inflamator constă în neutrofile, celule mononucleare și eozinofile. Dacă se răspândește în sange, bacteria poate provoca complicații de lungă durata, cum ar fi artrita și sindromul Guillain-Barré.

Determinarea anticorpilor Campylobacter jejuni se recomandă în sindromul Guillan-Barré și în artrita reactivă.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului