Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
17 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate, după un post de aproximativ 8 ore).
Pacienții diabetici își vor administra tratamentul (insulină sau antidiabetice orale) după recoltarea probei de sânge.
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser/plasmă
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 2 ore după recoltare. Dacă centrifugarea nu se realizează în acest interval de timp, valoarea glicemiei scade cu atât mai mult cu cât separarea serului va fi mai tardivă.
Serul și plasma sunt stabile 8 ore la temperatura camerei, 3 zile la 2-8 °C sau o lună la -20 °C.
Proba va fi transportată la 2-8 °C.
Spectrofotometrie
< 14 ani: 60 - 100 mg/dL;
> 14 ani: 65 - 106 mg/dL.
Seruri intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian;
Femeile însărcinate pot avea un nivel ușor crescut al glicemiei;
Creșteri ușoare pot apărea la obezi, la persoanele sedentare, fumători sau postchirurgical;
Scăderi ale glucozei serice se pot înregistra după efort fizic intens sau la pacienții cu leucemie (cazurile cu leucocitoză marcată) sau eritrocitoză;
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale glicemiei. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Glucoza este cel mai important monozaharid din sânge și reprezintă sursa principală de energie celulară. Este rezultatul digestiei carbohidraților și a transformării glicogenului la nivelul ficatului. Reglarea nivelului de glucoză în sânge este realizată cu ajutorul a doi hormoni: glucagon și insulină.
Glucagonul are rolul de a crește glicemia prin stimularea conversiei glicogenului în glucoză. Insulina transportă glucoza în celule, stimulează formarea glicogenului și reduce concentrația glucozei din sânge. În reglarea nivelului glicemiei mai sunt implicați și alți hormoni: adrenalină, tiroxină, ACTH-ul, glucocorticoizii.
Determinarea glucozei serice reprezintă testul de bază pentru diagnosticarea diabetului zaharat, precum și pentru monitorizarea terapiei persoanelor diabetice.
Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune apărută datorită creșterii concentrației de glucoză în sânge (hiperglicemie), ca urmare a scăderii acțiunii insulinei (deficit cantitativ sau calitativ). Pacienții prezintă poliurie, polidipsie, scădere în greutate, letargie.
În timp apar modificări la nivelul microcirculației - microangiopatie, care se manifestă prin: retinopatie - cataractă, nefropatie și neuropatie - sindromul piciorului diabetic. Ulterior, pot apărea complicații macrovasculare: boală coronariană, accidente vasculare cerebrale, arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare.
Complicațiile severe apar la valori foarte mari ale glicemiei: cetoacidoză diabetică sau comă hiperosmolară.
Creșterea glicemiei apare și în alte afecțiuni:
pancreatice (pancreatită acută sau cronică, cancer de pancreas);
hemocromatoză;
feocromocitom;
boala Cushing;
afecțiuni renale cronice;
situații de stres emoțional sau fizic acut (accidente vasculare cerebrale, convulsii, infarct miocardic).
Scăderea glicemiei (hipoglicemie) poate apărea în cazurile de: