www.medcenter.ro Web analytics

rezultate analize

Hormon adrenocorticotrop (ACTH)
Markeri endocrini

Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
185 lei
9 zile
Recoltare se efectuează à jeun (pe nemâncate) între orele 07:00 - 10:00. Pacientul nu trebuie să fie stresat fizic sau psihic în timpul recoltării (creste valoarea ACTH-ului)
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate, icterice, lipemice sau care nu au fost transportate pe gheață).
Vacutainer EDTA K3, cu capac mov, răcit înainte de utilizare (depozitat la frigider).
Plasmă
După recoltare, vacutainerul se agită ușor prin răsturnare și se depozitează pe gheață. Se separă plasma prin centrifugare la rece (la temperatura de 4°C), în maximum 30 de minute după recoltare. Se transportă în cel mai scurt timp la laborator, iar dacă testarea nu se efectuează imediat, plasma se congelează la -20°C.
După ce este separată, plasma este stabilă 4 ore la 2-8°C sau 6 luni la -20°C sau la -70°C. Se vor evita ciclurile repetate îngheţ-dezgheţ.
Pe gheață carbonică
ELISA

7 - 63 pg/ml

  • Seruri intens hemolizate, icterice, lipemice, heparinate sau provenite de la pacienți care au urmat tratament cu izotopi radioactivi;
  • Administrarea unor medicamente pot determina creșteri sau scăderi ale ACTH. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.


Hormonul adrenocorticotrop (ACTH), denumit și corticotropină sau corticostimulină, este un hormon peptidic sintetizat la nivelul adenohipofizei. Acesta controlează secreția hormonală a corticosuprarenalei, activând sinteza şi secreţia de glucocorticoizi (cortizol si corticosteron) și, prin aceasta, metabolismul glucidic, lipidic și protidic.

Reglarea secreției de ACTH se realizează pe cale neuronală și umorală (prin feedback negativ, în funcție de concentrația din sânge a cortizolului).

Recomandări pentru dozarea ACTH:
  • boala Addison;
  • diagnosticul diferențial al sindromului Cushing;
  • hipopituitarism sau tumori hipofizare secretoare de ACTH (sindromul Nelson);
  • în secreția ectopică de ACTH (tumori carcinoide, carcinom pulmonar cu celule mici, carcinom medular al tiroidei, insule celulare tumorale de pancreas);
  • în adenomul sau adenocarcinomul glandei suprarenale.
Luând în considerare că secreția de ACTH prezintă variații circadiane, în multe situații, pentru stabilirea unui diagnostic cât mai precis se recomandă și recoltarea celei de a II-a probe, între orele 21:00 - 24:00. Totodată, se recomandă și determinarea cortizolului din probe recoltate odată cu cele pentru ACTH.
 
Disclaimer

Medcenter vă oferă analize medicale de laborator și interpretarea analizelor medicale la clinicile Medcenter. Diagnostic și tratament într-un singur loc!

Adrese utile:
Casa Națională de Sănătate Protecția Consumatorului Ministerul Sănătății
Despre noi Misiune, viziune și valori Centrul de Excelență Management Acreditări Cariere
Centre medicale Clinici medicale Puncte de recoltare
Analize medicale Rezultate analize Promoții Medici Specialități medicale Medicina muncii
Știri Noutăți Articole medicale Simpozioane Medicale Revista Medcenter Apariții Media Galerii Foto
Contact Laborator Central Trimite feedback Satisfacția clientului