Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
30 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 4 ore după recoltare.
Serul este stabil 7 zile la temperatura camerei sau la 2-8 °C sau un an la -20 °C.
Refrigerat sau la temperatură ambientală.
Spectrofotometrie
23 - 300 U/L
Seruri hemolizate;
Se pot întâlni valori crescute ale lipazei serice la pacienții hemodializați;
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale LDH. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Lipaza este o enzimă secretată de pancreas în duoden. Este eliberată în circulație datorită lezării celulelor pancreasului exocrin. Lipaza este implicată în procesul de transformare a trigliceridelor în acizi grași și glicerol.
Dozarea lipazei reprezintă un marker important pentru diagnosticarea și monitorizarea leziunilor pancreatice. În pancreatita acută, nivelul lipazei crește împreună cu cel al amilazei, dar rămâne la un nivel crescut un timp mai îndelungat (până la 5-10 zile). De aceea, dozarea lipazei poate fi utilizată pentru diagnosticul tardiv al unei pancreatite acute. În afecțiunile pancreatice cronice (pancreatită cronică, carcinom), utilitatea acestei analize este mai redusă.
Creșterea lipazei este întâlnită și în cazurile de insuficienţă renală, infarct sau obstrucţie intestinală, iar valori ușor crescute apar la pacienții care suferă de ciroză hepatică, colecistită, ulcer gastric sau peritonită.