Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
19 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 4 ore de la recoltare. Vacutainerul se va păstra închis ermetic, deoarece expunerea la aer determină scăderea CO2 cu până la 6 mmol/L într-o oră.
După ce este separat, serul este stabil o zi la temperatura camerei, 7 zile la 2-8 °C sau 30 de zile la -20 °C.
Refrigerat
Spectrofotometrie
22 - 30 mmol/L
Seruri intens hemolizate;
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale rezervei alcaline. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
80-90% din dioxidul de carbon din sânge (CO2) este reprezentat de ionul bicarbonat (HCO3-). Concentrația ionului bicarbonat reprezintă un indicator major în monitorizarea echilibrului acido-bazic. Nivelul de bicarbonat din sânge este reglat de activitatea renală.
Alături de determinarea pH-ului sangvin, dozarea CO2 este utilizată în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor însotite de tulburări ale echilibrului acido-bazic de cauză respiratorie sau metabolică.
Scăderea ECO2 reprezintă un indicator pentru:
acidoză metabolică (cum se întâmplă în diabetul zaharat cu cetoacidoză, alcoolism, inaniție, acidoză lactică, insuficiență renală, nefropatii obstructive, acidoză tubulară renală, diaree acută, fistula vezico-colică etc.);
alcaloză respiratorie (cum se întâmplă în sarcină, anxietate, hipoxemie etc.)
Creșterea ECO2 reprezintă un indicator pentru:
alcaloza metabolică (poate apărea în vărsături prelungite, fistulă vezico-colică, aspirație gastrică, administrare de antiacide, tratament cu diuretice, diaree cronică, hiperaldosteronism);
acidoză respiratorie (administrare de droguri, traumatisme cerebrale ce afectează centrii respiratori, astm bronșic, edem pulmonar, pneumo- sau hidrotorax etc.).