Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
18 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate) sau postprandial. Se va evita, pe cât posibil, staza venoasă produsă de garou (sub 2 minute) și nu se recoltează de la brațul la care pacientul a primit o transfuzie.
Sânge venos (nu se testează specimene hemolizate).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare, în maxim 2 ore de la recoltare.
După centrifugare, serul este stabil (în tuburi închise ermetic) 14 zile la temperatura camerei sau la 2-8 °C sau timp îndelungat la -20 °C.
Refrigerat
Potențiometrie
137 - 145 mmol/L
Serurile hemolizate pot afecta rezultatele testului;
La pacienții care au valori crescute ale trigliceridelor sau ale proteinelor serice pot apărea false scăderi ale sodiului seric;
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale sodiului seric și urinar. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Sodiul este principalul cation existent în spațiul extracelular. Nivelul normal este dat de existența echilibrului între aportul de sodiu (prin dietă) și eliminarea lui din organism (la nivel renal).
Sodiul este prezent în toate fluidele organismului, precum și la nivelul cartilajelor (în cantitate destul mare), dar și la nivel osos (în cantitate mai mică). Rolul major este de menținere a presiunii osmotice extracelulare și de a participa la distribuția normală a apei în organism, dar menține și echilibrul acido-bazic și intervine în excitabilitatea neuro-musculară.
Nivelul plasmatic al sodiului este egal cu cel din lichidul interstițial. Scăderea concentrației plasmatice a sodiului (hiponatremia), fără apariția modificărilor de concentrație a potasiului intracelular, duce la patrunderea apei în celule, cu aparitia edemului celular.
Reglarea concentrației plasmatice a sodiului este realizată la nivel renal prin:
fluxul sangvin;
sistemul renină-angiotensină-aldosteron;
intervenția unor hormoni - vasopresina, hormonul antidiuretic (ADH) și alți hormoni steroizi.
Variații ale valorilor:
Scăderea concentrației de sodiu seric (hiponatremia) poate apărea în caz de:
pierderi urinare excesive (administrare excesiva de diuretice, poliurie);
pierderi gastrointestinale (diaree, vărsături).
Afecțiuni ce duc la pierderi ale sodiului seric:
sindrom nefrotic;
afecțiuni tubulare renale;
hipoproteinemie;
deficit de aldosteron sau alți mineralocorticoizi;
Pacientul va putea prezenta stare de slăbiciune, convulsii, iar în lipsa unui tratament adecvat poate surveni coma și chiar decesul.
Hipernatremia (creșterea concentrației) este de obicei asociată cu hipopotasemia (scăderea potasiului seric) și hipercalcemia.
Hipernatremia poate apărea în caz de:
insuficienţă cardiacă;
afecțiuni hepatice;
sindromul Cushing;
diabet insipid;
acidoză sau comă diabetică;
hiperaldosteronism;
arsuri;
sarcină;
deshidratare severă;
administrare parenterală de soluții saline.
Pacientul va putea prezenta stare de confuzie, sete, iritabilitate, iar în lipsa unui tratament adecvat pot surveni convulsiile, apoi coma și chiar decesul.