Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
18 lei
1 zi
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 12-14 ore înainte de recoltare (este permis consumul de apă) și să nu consume alcool cu 72 de ore înaintea recoltării sângelui.
Ideal ar fi ca pacienții să respecte o dietă echilibrată timp de trei săptămâni înaintea testării.
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate sau icterice).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare, în maxim 2 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul este stabil până la 7 zile la 2-8 °C sau 3 luni la -20 °C.
Refrigerat
Spectrofotometrie
Optim < 150 mg/dL;
Borderline crescut: 150 - 199 mg/dL;
Crescut: 200 - 499 mg/dL;
Foarte crescut: ≥ 500 mg/dL.
Serurile intens hemolizate sau icterice pot afecta rezultatele testului;
Sedentarismul, obezitatea, fumatul și sarcina sunt factori ce determină creșteri ale nivelului de trigliceride;
În urma unui prânz bogat sau a ingestiei de alcool, pot fi înregistrate creșteri tranzitorii ale concentrației de trigliceride;
Scăderi tranzitorii ale nivelului de trigliceride pot fi înregistrate în urma efectuării unor exerciții fizice intense. Scăderea ponderală duce la reducerea sau la normalizarea valorilor trigliceridelor.
Administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale trigliceridelor. Consultați medicul pentru interpretarea rezultatului în cazul în care urmați un tratament medicamentos.
Trigliceridele reprezintă lipide sintetizate la nivel hepatic din acizi grași, monogliceride și glicerol. Țesutul adipos este un important depozit de trigliceride, ce reprezintă rezervorul energetic principal al organismului.
Trigliceridele intră în componența LDL-colesterol și a VLDL-colesterol. La valori peste 400 mg/dl ale trigliceridelor nu se poate aplica formula Friedewald de calcul a LDL-colesterol.
Variații ale valorilor:
Creșterea trigliceridelor și a colesterolului reprezintă factorii de risc cei mai întâlniți pentru boala aterosclerotică.
Creșterea nivelului de trigliceride (hipertrigliceridemia) poate apărea în:
hiperlipidemii ereditare sau secundare;
boli hepatice;
obstrucție biliară;
pancreatită;
diabet zaharat;
alcoolism;
sindrom nefrotic;
insuficiență renală;
gută;
hipotiroidism;
glicogenoză (boala von Gierke);
sindrom Down;
anorexie nervoasă.
Scăderea nivelului de trigliceride (hipotrigliceridemia), mai rar întâlnită, poate apărea în: