Această analiză medicală poate fi decontată pe baza unui bilet de trimitere valabil, emis de un medic de familie/medic specialist, în limita plafonului disponibil oferit de CNAS sau OPSNAJ.
Recoltarea probelor pentru analizele decontate se efectuează pe bază de programare telefonică, la numărul de Call Center 031 403 20 30 (număr cu tarif normal).
58 lei
5 zile
Recoltare à jeun (pe nemâncate).
Sânge venos (nu se testează specimene intens hemolizate sau lipemice).
Vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator, cu dop galben sau roșu.
Ser
După formarea cheagului de sânge la temperatura camerei, se va separa serul prin centrifugare în primele 4 ore de la recoltare.
După ce este separat, serul este stabil 5 zile la 2-8 °C sau 6 luni la -20 °C. Este preferabil ca analiza să se lucreze din serul proaspăt.
Refrigerat
Chemiluminiscență/Elisa
4,26 - 8,10 pmol/L
Seruri intens hemolizate sau lipemice.
Hormonii tiroidieni sunt principalii reglatori ai funcțiilor metabolice, acționând în special la nivelul ficatului, rinichilor și inimii.
Triiodotironina (T3), în proporție de 20%, este produsă de glanda tiroidă, iar cea mai importantă cantitate, 80%, rezultă din conversia tiroxinei (T4) la nivelul țesuturilor periferice.
Marea majoritate a triiodotironinei circulă în sânge legată de proteine. Doar o foarte mică parte din aceasta ( 0,1 - 0,3 %) este activă fiziologic, în formă liberă, cunoscută sub denumirea de Free T3.
Nivelurile de T3 și Free T3 pot fi scăzute din cauza unei rate de conversie T4-T3 diminuate. Acest lucru se întâmplă ca urmare a administrării unor medicamente, la vârstnici sau în cazul diferitelor afecțiuni sistemice severe de cauza non-tiroidiană, cum sunt:
neoplaziile în stadii avansate;
ciroza hepatică decompensată;
insuficiența renală gravă.
Recomandări pentru dozarea Free T3: Valori scăzute:
în hipotiroidismul primar, pentru evaluarea severității acestuia;
în afecțiuni non-tiroidiene severe, însoțite în special de malnutriție;
pentru stabilirea prognosticului la pacienții cu boala Basedow Graves;
la femeile însărcinate.
Valori crescute:
la depistarea unei secreții izolate de triiodotironină (hipertiroidism T3), ce apare în 10% din cazurile de hipertiroidism;
pentru identificarea pacienților cu hipertiroidism subclinic.
Interferențe ce pot apărea la dozarea Free T3:
administrarea de radioizotopi;
nivelul de altitudine;
medicamentația pacientului.
Medicamente care pot determina valori fals-crescute de Free T3 sunt: amiodarona, aspirina, carbamazepina, fenoprofen, fenitoina, ranitidina, tiroxina, L-tiroxina.
Medicamente care pot duce la valori fals-scăzute de Free T3 sunt: corticosteroizii, methimazolul, propranololul, somatostatina.